Geschiedenis
De voordelen van honing zijn al sinds mensenheugenis bekend. In 2400 voor Christus hadden de Egyptenaren al bijen om honing te oogsten.
Het werd vervolgens gebruikt als zoetstof en voor de bereiding van medicijnen. Als een zeldzaam en nobel product werd het ook vaak aangeboden als een offer aan de goden.
In Griekenland vinden we ook in de 21e eeuw voor Christus het gebruik van honing in tempels als een offer aan de goden, maar ook in voedsel waar het werd gebruikt in honingkoekjes, maar ook wijn gemengd met honing.
Hippocrates schreef: “Wijn en honing zijn geweldig geschikt voor de mens als in gezondheid als in ziekte, ze doelbewust worden toegediend en alleen worden gemeten, volgens de individuele constitutie”.
Terwijl in het verleden suiker niet direct beschikbaar was, zijn er tegenwoordig veel aanbiedingen op de markt. Maar honing is de enige die zo rijk is en alle voordelen biedt. Het is echter belangrijk om het goed te gebruiken om te profiteren van zijn deugden. Veel mensen gebruiken het om het aan hete melk of thee toe te voegen als ze ziek zijn. Maar weet je dat je door honing te koken alle nuttige enzymen vernietigt waaruit het bestaat? Als je het aan een glas thee wilt toevoegen, wacht dan totdat je thee is afgekoeld en rond de 45 ° C is. om het daar te plaatsen.
Voor het behoud van honing is het niet essentieel om het in de koelkast te bewaren (tenzij op het etiket wordt vermeld). Twee elementen zullen honing na verloop van tijd afbreken: vochtigheid en hitte.
Vochtigheid
Wanneer u uw honing gebruikt, vergeet dan niet om het deksel goed te sluiten.
Er is vocht in de omgevingslucht, en zeker in een keuken vanwege de verdamping van het water in voedsel.
Wanneer u uw pot opent, komt de vochtige lucht erin en de honing absorbeert de vochtigheid in de lucht. Als u de pot rechtstreeks sluit, stopt het proces, terwijl als u deze open laat, het vocht zich blijft opladen in de pot.
Hitte
De beste temperatuur voor het bewaren van honing is ongeveer 14 ° C. Dit is genoeg, het is niet nodig om lager te gaan.
Zodra de honing wordt blootgesteld aan temperaturen hoger dan 30 ° C het zal beginnen te lijden en verslechteren.
Hoe ouder de honing is, hoe meer hij koel moet worden gehouden. Een pot met honing zal altijd van acceptabele kwaliteit zijn als deze een jaar op een temperatuur van 25 ° C wordt bewaard. Aan de andere kant, als je het 5 jaar wilt bewaren, is het het beste om het op een lagere temperatuur te houden.
En hoe hoger de opslagtemperatuur, hoe sneller het zal “sterven”.
Waarom
Waarom honing kiezen in plaats van tafelsuiker?
Ten eerste bestaat honing uit eenvoudige suikers die rechtstreeks door het lichaam worden opgenomen. Honing bestaat voornamelijk uit fructose en glucose, maar er zijn ook zeldzamere suikers zoals maltose, turanose, isomaltose, trehalose,…. Terwijl sucrose (tafelsuiker) door een enzym uit ons lichaam moet worden “gedemonteerd” om te worden geassimileerd. De bij heeft dit werk voor ons gedaan.
Glycemische index
De glycemische index (GI) van honing is lager dan de GI van tafelsuiker. Het is ongeveer 55 voor honing en 70 voor sucrose. GI is een criterium voor voedselclassificatie. Het geeft aan hoe snel de suiker in het voedsel in het bloed komt.
De hoeveelheid; 65 gram honing heeft dezelfde zoetkracht als 100 gram witte suiker. Bovendien bevat honing slechts 3 calorieën per gram, terwijl sucrose bijna 4 calorieën per gram bevat. Dus voor dezelfde zoetkracht, vertegenwoordigt 100 gram sucrose 390 calorieën die kunnen worden vervangen door 65 gram honing met in totaal 195 calorieën (bijna de helft)!
voedingsstoffen
Veel voedingsstoffen zijn ook aanwezig in honing:
mineralen: magnesium, fosfor, mangaan, koper, zink, selenium
vitamines: vitamine C, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B9
antioxidanten; er wordt gezegd dat het vereenvoudigt dat hoe donkerder een honing, hoe meer het rijk is aan antioxidanten
Vaak kopen klanten op de markten geen honing omdat ze diabetes hebben. Diabetes is een ziekte die verband houdt met de natuurlijke regulatie van bloedsuiker in het lichaam. Insulin’s taak is om glucose “af te breken”, zodat het cellen kan binnendringen. Mensen met diabetes hebben problemen met het reguleren van insuline, het wordt niet geproduceerd, of te weinig of op het verkeerde moment. Als gevolg hiervan ontwikkelen ze zonder behandeling hyperglykemie.
Zodra de ziekte is gedetecteerd en behandeld, is het mogelijk om honing te consumeren (natuurlijk redelijk). En volgens Pr. Olivier Laccourreye: “honing lijkt een uitstekend product om deel te nemen aan de behandeling van diabetes.”(in het frans)
Als u diabetes heeft, neem deze dan niet in zonder met uw endocrinoloog te praten. Houd er ook rekening mee dat zoals honing een hogere zoetkracht heeft dan sucrose, het minder moet worden gebruikt (zie tabblad “Voordelen van honing”).
Als uw diabetes onder controle is en u heeft de toestemming van uw arts, kies dan voor honing van echte kwaliteit! Honing is alleen nuttig als het ECHTE honing is, zoals degene die wordt verkocht bij Beetasty. Bovenal moet u geen product kopen met toegevoegde siropen of suikers.